Egyesület

Barcs városában a kézilabda több évtizedes múltra tekint vissza, férfi és női szakág tekintetében egyaránt. Korábban mindkettő a Nemzeti Bajnokság II. osztályában szerepelt. Közel egy évtizeddel ezelőtt a férfi szakág az utánpótlással együtt megszűnt, a női szakág fenntartása azonban a mai napig fennmaradt. Kivételt képzett a 2014/2015. évi idény, ahol barcsi női kézilabdázók nem tudták képviselni városunkat. Az ezt megelőző szezonban hosszú ideig vezették a bajnokságot, és az utolsó mérkőzésig küzdve. Végül az előkelő harmadik helyen végeztek a sokkal magasabban jegyzett, komplett utánpótlásbázissal rendelkező Csurgó és Balatonboglár mögött. Az utánpótlás kérdése hosszú időn keresztül megválaszolatlan maradt, sajnos az utóbbi években más településekről igazolt játékosok felnőtt csapatba való beépítésével sikerült a bajnokságban elindulni.

2015-ben Barcs város polgármestere a város vezetésével közösen úgy döntött, hogy felélesztik a kézilabda életet Barcson, ezért a Satelit SE egyesületen belül létrehozták a kézilabda szakosztályt. 2016-ban csak a női csapat indult el a Somogy megyei bajnokságban. 2016 decemberében újjáalakult az egyesület vezetősége. Új szakosztályvezetőt választottak és három új edző kezdte meg munkáját. A 2017/2018-as idényben 1 felnőtt és 6 utánpótlás csapat versenyeztetése a cél. A szakosztály jelenlegi létszáma körülbelül 80 fő.

Az Egyesület csapatai szinte a hét minden napján a Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma tornacsarnokában készülnek a mérkőzésekre. A jelenleg is zajló bajnokságban elsődleges célunk a dobogós hely elérése, másodlagosan pedig a jelenlegi helyezés megtartása. A magasabb osztályba történő feljutást mindenképp az elkövetkező szezonban tervezzük megvalósítani, megfelelő játékosok és nyugodt anyagi háttér esetén.

A bajnokság megnyerésével indulási joggal rendelkezne az Egyesület a Nemzeti Bajnokság II. osztályában (a továbbiakban: NB. II.) elindulni. Az NB. II.-s bajnokságban olyan nívós egyesületek neves csapatait láthatná a barcsi közönség, mint pl.: az EHF Női Kézilabda Bajnokok Ligájában negyeddöntős Ferencváros III. csapatát, az első osztályban szereplő, több magyar válogatott játékost szerepeltető Siófok KC II. csapatát, továbbá Balatonboglárt és még sok más csapatot.

Az utánpótlás képzés 2015-ben indult újra, jelenleg több korosztályban, fiúkat és lányokat  is igyekszünk a kézilabda sportág alapjaira tanítani. Az utánpótlásunkat – bár még gyermekcipőben jár – a 2017/2018-as bajnoki évadtól több korosztályban képezzük, versenyeztetjük. Igazolt utánpótlás játékosaink számát növeltük, a 2017-18-as bajnokságnak összesen öt csapattal vágtunk neki.

Edzőink közül ismét többen részt vettek az edzőképzésen, számukat sikerrel növeltük.

A sportágunk alapjait leraktuk, stabil szakmai és anyagi lábakon folyik a napi munka. Hosszú távon szeretnénk  egy ideális alapokon működő, az iskolai rendszerrel együttműködő utánpótlás-nevelő egyesületet, melynek két fontos eleme a sport és a tanulás.

Az egyesület sportfejlesztési programjának legfontosabb összetevője a helyi és a régióban élő gyerekek egészséges életmódra való nevelésének biztosítása a kézilabda által. Célunk az edzőkkel karöltve minél több gyermek beintegrálása a rendszerbe, az egyesületbe.

További hosszútávú céljaink közt szerepel olyan utánpótlás megszervezése, ahol barcsi és Barcs környéki diákok szervezett körülmények között vehetnek részt edzéseken, legyen szó általános iskolai, vagy középiskolás korosztályról. A gyermekek számára az edzéseken túl kézilabda toborzókat és táborokat is tervezünk szervezni. A középiskolás korosztálynál megfelelő tehetség, elszántság esetén a felnőtt csapatban játszatás a cél, az, hogy minél több helyi fiatal játszhasson, ami magasabb nézőszámot is vonzana maga után.

Fontos számunkra a bajnokságban résztvevő játékosok fejlesztése, fejlődésének elősegítése, de továbbra is részt vehetnek az edzéseken a mozgásra, kikapcsolódásra vágyók is, legyen szó korábbi játékosokról vagy hobbi kézilabdásokról.

Barcs városában a labdarúgáson kívül az egyetlen csapat sportág a kézilabda, amit a nézők kétheti rendszerességgel látogathatnak, és ezen lehetőséget fenn szeretnénk tartani számukra. A sportág népszerűsítésével a város kulturális életét gazdagíthatjuk.

A mérkőzéseink megtekintése díjtalan.